Pessoa Debatten

Det finns alltid en ständig diskussion om Pessoa bett, om det är bra eller dåligt. Jag har ett Pessoa bett med endast två ringar som jag använder när jag hoppar Maine, jag valde att ha det för att innan red jag på ett vanligt träns bett och han var så pass stark så jag fick sitta och slita i honom för att han skulle lyssna och det var inte roligt för varken honom eller mig. Med Pessoa bettet kan jag vara mjuk på handen och inte behöva ta mycket i honom, jag har det just nu endast när jag hoppar och så fort han får ett förtroende och inte blir så stark kommer jag gå över till vanligt träns bett igen. 
Jag är mycket för att byta bett och rida på olika bett då jag tycker det är bra med omväxling för hästen, jag använder mig endast av pessoat när jag hoppar men jag tror inte jag behöver göra det länge till. 
Allt för många människor känner en rädsla över att använda det. Själv tycker jag att man ska vara erfaren om man ska änvända det och man måste även vara mjuk i handen. Tar man för mycket så går bettet upp i gommen och det trycker i nacken, därför har jag på en delta som gör att det inte blir det trycket i nacken. Men chansen att bettet ska gå upp i gomen med ett Pessoa bett är lika stor som att det ska gå upp i gommen om man har ett vanligt två delat. Det så kallade butcher bettet som är tillåtet i dressyr tycker jag då är värre än ett Pessoa för är det nått bett som ger dubbla signaler så är det det bettet. Ringen som sitter ovanför bett ringen där sido stycket ska sitta gör att när man tar i tyglarna så trycker det i nacken och det gör att hästen tar ner huvudet och ge man då ett två delat eller enledat bett så trycker det upp i gommen och gör så att hästen känner att den måste ta upp huvudet men det funkar inte efter som det trycker i nacken. 
Det jag vill komma fram till är att jag tycker art Pessoa bett är okej att använda om man använder det på rätt sett vilket är att man är mjuk på handen och gärna använder delta. 
Jag har också funderat på varför det aldrig är någon diskussion om hissbet/ gagbett? Hissbet/gagbett är ett bett som hissas upp i hästens när man tar i tyglen vilket gör att det hamnar högt upp i hästens mun och trycker därför fel det trycker även på hästens nacke och det får den att ta ner huvudet när den vill ta upp det efter som det trycker uppåt i munnen. Som sagt detta är min åsikt och alla får ha sin egen åsikt :) 

Ha det bra!